tel.: 210 3613836

Δικηγορικό Γραφείο

Καθυστέρηση υπογραφής της Συνθήκης ACTA

2012-08-08

Δεν είναι λίγες πλέον οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθυστερούν την υπογραφή της συνθήκης ACTΑ κατά της πειρατείας. Οι μαζικές αντιδράσεις έκαναν πολλές χώρες, ανάμεσά τους και τη Γερμανία να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης συνθήκης.

Να υπενθυμίσουμε οτι η εν λόγω συνθήκη έχει ως στόχο τον εναρμονισμό της προστασίας του copyright και των σταάνταρντ της πνευματικής ιδιοκτησίας. Καλύπτει όχι μόνο τη διαδικτυακή πειρατεία αλλά και τα λεγόμενα προϊόντα μαϊμού -ακόμα και τα πλαστά φάρμακα- και έχει την υποστήριξη της βιομηχανίας μουσικής και κινηματογράφου, καθώς και των φαρμακοβιομηχανιών.

Οι αντιδράσεις ήταν μαζικές κυρίως προς την κατεύθυνση της στέρησης δικαιωμάτων ελευθερης πρόσβασης σε ψηφιακό υλικό κ.α. Μεγάλες αντιδράσεις για παράδειγμα αντιμετώπισε και το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης, το οποίο προβλέπει ότι ποινικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα». Αυτό θα σήμαινε ότι οι πάροχοι πρόσβασης θα θεωρούνται υπεύθυνοι αν δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.

Από το τελικό κείμενο της συνθήκης που επικύρωσαν οι 22 χώρες-μέλη έχουν απαλειφθεί ορισμένα μέτρα, όπως η απαίτηση να κόβονται οι διαδικτυακές συνδέσεις για τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατικό υλικό.

Η χώρα μας ήδη έσπευσε να υπογράψει τη συνθήκη.