tel.: 210 3613836

Δικηγορικό Γραφείο

Έρχεται η συνεπιμέλεια των παιδιών από τους δύο γονείς. Δείτε λεπτομέρειες...

2021-01-18

Την επόμενη εβδομάδα, εισάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Οικογενειακού Δικαίου για το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών των χωρισμένων γονιών, ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία στο τομέα των διαζυγίων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που θα επιφέρει αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου θα μπορεί να διατηρεί επικοινωνία με το ανήλικο για τουλάχιστον το 1/3 της εβδομάδας, του μήνα ή του χρόνου. Ήδη, μάλιστα, δυνάμει του Ν. 4714/2020,  προβλέπεται μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, μόνον κατόπιν προγενέστερης συμφωνίας των γονέων ή έκδοσης δικαστικής απόφασης.  

Τα ως άνω φαίνεται ότι θα ισχύουν και για το θρήσκευμα, την ονοματοδοσία, καθώς και τα ζητήματα υγείας και εκπαίδευσης του τέκνου, αφ’ ης στιγμής τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, για την εφαρμογή του οποίου θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο δύο (2) ετών από τη δημοσίευσή του. 

Περαιτέρω, δυνάμει του ως άνω νομοσχεδίου, το δικαστήριο θα λαμβάνει υπόψιν, πέραν από τις σχέσεις των γονέων με το τέκνο και την  εν γένει συμπεριφορά τους κυρίως την αποτροπή αποξένωσης του παιδιού από τον γονέα που δεν διαμένει με αυτό ενώ ορίζονται ενδεικτικά περιπτώσεις κακής άσκησης της επιμέλειας όπως η γονική αποξένωση, η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και πράξεις δικαστικών αρχών που αφορούν τα παιδιά, η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, η τέλεση υπό οποιαδήποτε μορφή οικογενειακής βίας από τον γονέα εις βάρος του τέκνου.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς, για τους οποίους οι δικαστικές αποφάσεις για την επιμέλεια των παιδιών τους δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες, να προσφύγουν δικαστικά και να καθορίσουν με τον νέο νόμο τη συνεπιμέλεια των τέκνων τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες καλέστε μας στο 2103613836.